muzeum

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

TÁMOP - programajánló

Tisztelt Igazgatónő/Úr! Kedves Pedagógusok!

   


A Koszta József Múzeum életében új fordulatot hozott a 2009-es esztendő. Részt vettünk és sikeres nyertesei között vagyunk a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett Múzeumok Mindenkinek - A múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése című pályázatnak.

Ezzel a pályázattal olyan lehetőséget kapott múzeumunk, amellyel még szélesebbre tárhatjuk kapuinkat mind a nevelési-oktatási intézmények pedagógusai, diákjai, mind pedig a Szentesen és térségében élő családok előtt.
Az eddig megszokott szakmai előadások, tematikus fórumok mellett múzeumi órák, órasorozatok, manuális foglalkozások tervezésével készültünk az új múzeumi „tanév” előkészítésére.

A nevelési-oktatási intézmények pedagógusainak egyre növekedő leterheltségét látva szeretnénk az ott folyó munka támaszai, segítői lenni. A hagyományos értelemben vett kultúraátadás során külön figyelmet szeretnénk szentelni annak, hogy a múzeum az átlagos kompetenciafejlesztés mellett a művészi értékek tudatos felismerésének beépülését, a néprajzi-történeti emlékek ismeretét és tiszteletét tevékenységekbe ágyazódva segítse.
Szívesen fogadjuk és várjuk a pedagógusok kéréseit egy-egy téma múzeumhoz kapcsolódó feldolgozásához, hiszen közös célunk a tanulást kellő motiváltsággal, eredményesen, örömmel végző fiatalok megnyerése, akik felnőttként ismerik, ápolják és védik kultúránkat. E gondolatok után szeretettel ajánlom figyelmükbe a 2009/2010-es tanév múzeumi, múzeumpedagógiai kínálatát.

Szentes, 2009. augusztus 31.

Dr. Béres Mária
múzeumigazgató

 

I. Múzeumi órasorozat

   

Múzeumi órasorozat régészet témában, általános iskolások (alsó, felső tagozatosok), középiskolások, egyetemisták részére

Régészet
Miről mesél a múzeum
Római kortól az Árpád-korig
Az újkőkortól a középkorig -- anyagismeret
Képzőművészet
Képzőművészet szentesi alkotók műveinek tükrében
Helytörténet
Ami a történelemkönyvekből kimaradt
Helytörténet és néprajz
Alsópárttól a Felsőpártig
Néprajz
Hogyan éltek a szentesi emberek régen

II. Speciális múzeumi foglalkozások

   

Speciális múzeumi foglalkozások sajátos nevelésű gyermekeknek (5--18 éveseknek) régészet, néprajz, helytörténet és képzőművészet témákban

Iskolásoknak
Minden lehetséges csak akarni kell
Óvodásoknak
Vár a múzeum

III. Műhelyfoglalkozások

   

Műhelyfoglalkozások keretében a régészetből, néprajzból, helytörténetből és képzőművészetből merítve általános iskolásoknak és középiskolásoknak (7—18 éveseknek) a következő foglalkozásokat kínáljuk:

Időutazás az ősi foglalkozások körében.

IV. Környezet és természetvédelem szakkör

   

Környezet- és természetvédelmi szakkör 5--14 éveseknek

V. Tematikus foglalkozások

   

Tematikus foglalkozások.

Régészet
Miről mesélnek a szentesi határ leletei?
Néprajz
Elfelejtett ősi mesterségek
Régészet
A nagyberuházástól a régészeti feltárásig

VI. Szünidei foglalkoztató napok

   

A 2009/2010-es tanévben a legaktívabb, legszerencsésebb gyermekek (7—18 évesek) ötnapos tábori foglalkozásokon vehetnek részt a Csallány Gábor Kiállítóhelyen – ingyen!

Időutazás terepen és a képzelet szárnyán

VII. Családi foglalkozások

   

Játsszunk és ünnepeljünk együtt! címmel az együtt élő generációknak kínálunk kikapcsolódási, élményszerzési lehetőségeket a következő programokkal:

 
 

 

.

Statisztika
Indulás: 2007-06-08